IOTA Nieuws
Alles over de cryptocurrency IOTA

IOTA aan het werk: wat kun je er eigenlijk mee?

Een aantal mogelijk IOTA voorbeelden.

In een eerder artikel werd uitgelegd dat IOTA klaarstaat om de IoT markt te bedienen. Dit laat nog steeds veel aan de verbeelding over. Waar kun je IOTA nou eigenlijk voor gebruiken? Een aantal mogelijke IOTA voorbeelden.

  • Om simpel te beginnen: IOTA zou gebruikt kunnen worden voor al je online en offline aankopen.
  • Een wasmachine hoef je straks niet meer te kopen, je krijgt er namelijk 1 geleverd van een leverancier. Je betaalt de leverancier voor elke wasbeurt die je met het apparaat doet. Dit is zelfs afhankelijk van het wasprogramma dat je kiest. De betaling gaat uiteraard via IOTA.
  • Je wasmachine heeft geconstateerd dat je 20x gewassen hebt. Je wasmiddel zal dus wel bijna op zijn. Wasmiddel wordt automatisch toegevoegd aan je PicNic of AH boodschappenlijst, die je betaalt met IOTA.
  • Stemmen hoef je in de toekomst niet meer te doen met rood potlood en een papiertje. Het IOTA netwerk zorgt voor een fraudevrij stemsysteem, doordat er niet meer handmatig geteld hoeft te worden. Daarnaast is gegarandeerd dat iedereen met IOTA maar 1x kan stemmen.
  • Je zonnepanelen wekken energie op. Op zeer zonnige dagen zelfs voldoende voor meerdere huishouden. Je besluit dus deze extra gegenereerde energie te verkopen aan een leverancier in de buurt. Voor elke kWh ontvang jij weer automatisch IOTA.
  • Hoevaak staat je auto wel niet stil? Uitlenen aan een onbekende is verzekeringstechnisch vaak onhandig. Met IOTA is zowel de betaling als de verzekering geregeld.
  • Data is het nieuwe goud wordt wel eens gezegd. IOTA zorgt voor een infrastructuur waar je relevante data kunt kopen en verkopen, geanonimiseerd. Denk aan alle sensoren die zowel individuen als bedrijven gebruiken en data genereren.
  • Doordat data op een efficiënte en veilige manier met IOTA gedeeld kan worden, zullen voorspellingen steeds beter worden. Denk aan weersverwachtingen, aardbevingen of een eventuele vertraging van een vlucht die je thuis al te horen krijgt.

Lange termijn

Dit zijn enkel nog maar korte termijn IOTA voorbeelden. In een wereld vol machines en zelfrijdende auto’s zullen apparaten steeds meer autonoom gaan handelen. Het is niet ondenkbaar dat je auto straks zelf constateert dat die naar de garage moet en daar zelf heenrijdt. Vervolgens zal die automatisch gerepareerd worden door een machine. De benodigde onderdelen worden besteld, betaald en gemonteerd. Niet lang daarna zie je jouw auto weer op jouw stoep staan. Met IOTA zijn al deze informatiestromen en betalingen te realiseren.