IOTA Nieuws
Alles over de cryptocurrency IOTA

Dit is IOTA, de crypto die je kunt kopen zonder blockchain

IOTA is de Next Generation Blockchain die inspeelt op de Internet of Things trend

Het enthousiasme en het potentieel van digitale valuta, ofwel cryptocurrencies, verbloemen vaak het oorspronkelijke doel van valuta. Valuta zijn van oudsher een middel om gemakkelijk producten en diensten aan te schaffen. Daarnaast wil je ook de kosten van producten en diensten met elkaar kunnen vergelijken. Met IOTA is er een eerste digitale munt die teruggaat naar de herkomst van valuta en dit terugbrengt in de cryptomarkt. Wat is IOTA?

IOTA is een schaalbare, decentrale digitale munt specifiek gericht op de Internet of Things markt. Vroeg geboren cryptocurrencies zoals Bitcoin hebben de fundering gelegd voor het denken in decentrale ledgers. Deze databases houden transacties bij zonder tussenkomst van een intermediair zoals een bank. De IOTA Foundation, de drijvende kracht achter IOTA, heeft vroegtijdig ontdekt dat blockchain niet de optimale oplossing is. Deze techniek, onder andere gebruikt bij Bitcoin en Ethereum, is niet in staat om grote hoeveelheden transacties uit te voeren tegen geringe kosten. IOTA zorgt op dit moment als enige voor een decentrale oplossing voor het uitvoeren van een grote hoeveelheid transacties per seconde zonder IOTA transactiekosten.

Ondanks dat de eerste drie letters van IOTA niet voor Internet of Things staan, is IOTA klaar om de miljardenmarkt geassocieerd met IoT te bedienen. Internet of Things heeft een van de grootste potenties om het leven van mensen te veranderen in alle sectoren. Op dit moment verbinden we onze mobiele telefoon en laptop met het internet. In de toekomst zullen echter bijna alle apparaten digitaal verbonden zijn. De eerste proof of concepts met wasmachines, printers en CV-ketels die werken op basis van het Pay-Per-Use principe zijn live. In plaats van één grote transactie bij de aanschaf van de wasmachine of printer ga je betalen per wasbeurt of per print. De leverancier garandeert een werkend apparaat. Al deze machines genereren data die wanneer slim gebruikt, tot een gemakkelijker en verbeterd leven kunnen leiden.

Cruciaal voor het slagen van deze nieuwe economie is dat gerelateerde technologieën zich ontwikkelen. Miljarden apparaten zullen in de toekomst met elkaar communiceren. De huidige hardware en software infrastructuur is daarvoor nu nog onvoldoende schaalbaar. Met de livegang van IOTA middels een ICO (Initial Coin Offering) in 2015, wil de IOTA Foundation inspelen op deze machine-naar-machine (m2m) economie. Zonder tussenkomst van mensen, zullen machines autonoom transacties uitvoeren. IOTA wil bedrijven met hun technische capaciteiten moeiteloos verbinden met hun klanten. Er zijn echter een paar essentiële basale condities voor het laten werken van deze m2m economie: IOTA transactiekosten en transactiesnelheid. Dit zijn direct ook de unieke eigenschappen van IOTA.

IOTA Transactiekosten

Doordat de grootte van transacties minuscuul kunnen zijn, moeten transactiekosten opwegen tegen de waarde van de transactie. Een transactie in bitcoin van ongeveer €1 kost op dit moment ongeveer €1 om te verwerken. Je bent dan dus ineens €2 kwijt, dat wil je niet. Dit komt doordat een groot aantal computers veel computerkracht nodig hebben om bepaalde berekeningen te maken. Deze berekeningen zijn nodig om te verifiëren of de transactie geldig is. Hier zijn elektriciteitskosten, afschrijvingskosten en manuren aan verbonden. Niet gek dus dat blockchain miners (mensen die hun computer(s) ter beschikking stellen) een vergoeding verwachten voor het berekenen van een transactie. Dit komt echter niet ten goede aan het doen van microtransacties.

IOTA heeft echter geen netwerk van miners doordat het geen gebruik maakt van de Blockchain techniek, maar van de Tangle techniek (klik hier voor meer informatie over Tangle). Tangle wordt over het algemeen ook wel de ‘Next generation blockchain’ genoemd, zonder blocks en zonder chains. Hierdoor zijn IOTA transactiekosten nul.

Transactiesnelheid

Er zullen systemen moeten zijn die betalingen op hoge snelheid kunnen verwerken. Visa en Mastercard, de huidige marktleiders op het gebied van transactieverwerking, verwerken ongeveer 1.700 transacties per seconde. Hoeveel transacties verwerken de nieuwe spelers?

  • Bitcoin 3-4 transacties per seconde
  • Ethereum 20 transacties per seconde
  • PayPal 193 transacties per seconde
  • IOTA 500-800 transacties per seconde

Geen enkele wereldwijde economie kan worden gebouwd op basis van dergelijke lage transacties per seconde. IOTA komt als enige van dit rijtje in de buurt van de aantallen die nodig zijn. Daarnaast hebben blockchain netwerken te maken met verstopping bij meer gebruikers. IOTA netwerk is gebouwd om sterker te worden bij meer gebruikers, omdat je transactie dan ook sneller goedgekeurd wordt. Dit betekent dus dat de huidige aantallen die IOTA laat zien sterk kunnen toenemen naar mate er meer gebruik gemaakt wordt van IOTA.

Wat is IOTA’s toekomst?

Het ziet er naar uit dat IOTA begrepen heeft dat de huidige techniek niet in staat is in te spelen op de snelle ontwikkelingen die de mensheid voor ogen heeft. Het volgende doel is om vruchtbare samenwerkingen te beginnen met gerenommeerde partijen om een ecosysteem te creëren (link naar artikel over samenwerkingen). Microsoft, Tesla en Bosch hebben al interesse getoond.

Reacties zijn gesloten.