IOTA Nieuws
Alles over de cryptocurrency IOTA

Gemeente Haarlem gebruikt IOTA voor het verstrekken van documenten

In opdracht van gemeente hebben ICTU en Xurus een Proof of Concept ontwikkeld die burgers moet gaan helpen bij het eenvoudig verkrijgen van waardepapieren zonder dat ze een bezoek hoeven te brengen aan het gemeente kantoor.

Op dit moment moet een burger in de gemeente Haarlem langs het gemeentehuis voor een bewijs dat hij of zij inwoner is van de gemeente Haarlem. Met dit bewijs kan de bewoner bijvoorbeeld aantonen aan een woningbouwvereniging dat hij of zij inwoner is van de gemeente. Het Proof of Concept, ontwikkeld door ICTU en Xurus maakt via de technologie van IOTA mogelijk dat burgers deze waardepapieren thuis vanaf de bank kunnen verkrijgen. Dit maakt het proces een stuk makkelijker voor de burger maar ook voor de ambtenaren. Daarnaast biedt het mogelijkheden tot een grote besparingen.

IOTA bij de gemeente Haarlem

Innovatiemanager van de Gemeente Haarlem Bas de Boer geeft aan dat de technologie direct bruikbaar is voor burgers. “Bij wijze van spreken kan het morgen in productie gaan. Het bevordert de technologie en de adoptie van blockchain in de publieke sector en brengt daarmee de Nederlandse samenleving vooruit.”

De software, ontwikkeld door ICTU en Xurus, is als open source beschikbaar gesteld en kan daarmee vrij gebruikt worden door andere gemeenten en landelijke overheden. Het is de bedoeling dat begin 2018 de mogelijkheid beschikbaar is voor burgers. Er is onder andere voor IOTA gekozen omdat deze ten opzichte van andere coins, bijvoorbeeld de bitcoin, een lager verbruik van energie zou hebben en snellere transacties zou garanderen. Het feit dat de technologie open source is betekent dat adoptie in het overheidslandschap wel eens een flinke stap kan nemen. Het efficient inzetten van overheidsgeld is een van de speerpunten van gemeenten en provincies.

Toekomst IOTA toepassingen

De verwachting is dat IOTA vaker op verschillende manieren zal worden ingezet. Hoe de gemeente Haarlem dit doet is slechts één van de vele manieren waarop IOTA ingezet kan worden. Het is daarom ook wachten tot massale adoptie van de munt door verschillende organisaties. Dit kan door samenwerkingen met de IOTA foundation of via eigen software zoals bij de gemeente.

Reacties zijn gesloten.