IOTA Nieuws
Alles over de cryptocurrency IOTA

Iota foundation lanceert samen met grote bedrijven marktplaats voor Internet of Things data

Eind november heeft de in Duitsland gevestigde Iota foundation; de partij die achter de virtuele munt Iota zit, een virtuele marktplaats gelanceerd voor het kopen en verkopen van data genegeneerd uit ‘ connected’ devices. De ontwikkeling van dit platform komt voort uit een samenwerking met meer dan 20 globale organisaties, waaronder multinationals als Microsoft, Samsung, Deutsche Telekom, Bosch, Accenture, PwC en Fujitsu. Volgens de Iota foundation is dit project al in ontwikkeling sinds 2015.

De potentie hiervan is onder andere zo groot omdat de voorspellingen aangeven dat de Business to Business markt voor Internet of Things de komende jaren gaat exploderen. Analisten voorspellen dat de B2B uitgaven voor IoT technology de 267 biljoen heeft bereikt in het jaar 2020. De markt voor ‘data gedreven insights’ zal fungeren als de katalysator van de groei van IoT.

In een tijd waarin de hoeveelheid data elke dag enorm toeneemt doordat steeds meer ‘ connected’ (IoT) apparaten data genereren is de toegankelijkheid en beschikbaarheid van deze data vaak nog een probleem. Iota zegt dat ongeveer 99% van alle data verspilt wordt, omdat er momenteel geen mogelijkheid bestaat voor de data eigenaren om op een veilige manier hun data te verkopen of delen.

De marktplaats maakt het voor bedrijven mogelijk om via micro betalingen eenvoudig datasets te kopen en verkopen. Daarnaast willen ze het voor organisaties mogelijk maken om op het platform moeilijk toegankelijke en niet benutte data beschikbaar te stellen. Dit wil zeggen dat wanneer je bijvoorbeeld een windstation beheert die data verzamelt over de wind, vochtigheid en temperatuur, je deze data via het platform kunt verkopen aan een organisatie die zich bezig houdt met klimaatonderzoek.

Wat de marktplaats met name speciaal maakt is dat het volledig runt op een gedistribueerd ledger. Dit betekent dat op het moment dat data wordt geüpload op Iota’s gedecentraliseerde ledger, deze wordt gedistribueerd naar eindeloos veel nodes, zodat er niets meer aan de kenmerken en eigenschappen van de data verandert kan worden.

Het is in eerste instantie de bedoeling dat de aangesloten deelnemende bedrijven allemaal selecties aan data beschikbaar gaat stellen op de marktplaats om zo verschillende experimenten te kunnen uitvoeren met de functionaliteiten die de marktplaats claimt te bieden.

Reacties zijn gesloten.